Hall McKnight

Cornhill

Ipswich

Cornhill
Cornhill
Cornhill
Cornhill
Cornhill
Cornhill
Cornhill
Cornhill
Cornhill

Cornhill

Ipswich

This project was won through competition in 2013, and reimagines the principle civic space in Ipswich – the Cornhill.  Our competition scheme proposed a strong figure within the space – an embedded form with inferred depth and presence beyond its surface, recognising the phenomenon of the Cornhill as a space that pre–dates its current definition. The project is conceived as a collection of extruded blocks of pale green granite – some establishing a new level surface; others following the existing gradient.  This intervention creates a focus to the space, and supports a renewal of public engagement at the heart of the town. Crucially, the level surfaces redefine the Cornhill as a more static space, inviting less transient patterns of occupation.

Four archways are proposed in the north–west corner of the site.  These establish a dialogue with the four existing sculptures atop the Town Hall and Post Office, whilst offering a democratic response to the figures. Just like the Cornhill itself, these four elements are arranged informally, as though in conversation, recalling the town’s four medieval gateways.