Hall McKnight

Vartov Square

Copenhagen

Vartov Square
Vartov Square
Vartov Square
Vartov Square
Vartov Square
Vartov Square
Vartov Square

 

Won through International Design Competition in 2009 and completed in 2013, this commission creates a sequence of new public spaces adjacent to the City Hall in the centre of the Danish capital.

The site is divided into two spaces separated by a new woodland of 120 cherry trees. At one end a new public space is created – Vartov Square (or ‘Alms–House Square’) which is overlooked by the oldest of the neighbouring buildings. This building is the backdrop to a little–known Hans Christian Andersen story where the protagonist looks over the square from a window in the building. The subtle pattern of the square’s surface is generated from the windows of this same building.

Photography: Stamers Kontor, Hall McKnight

 

Awards:

RIBA EU Award
AAI Award
Shortlisted for the EU Architecture Prize, the Mies van der Rohe Award
Nominated for the European Prize for Urban Public Space